Novosti

Ortopedski vzglavniki za preprečevanje sindroma zaležane glavice

Blog

nasveti za mamice, očke in bodoče starše

Ortopedski vzglavniki za preprečevanje sindroma zaležane glavice

Specialni ortopedski vzglavnik za dojenčke oblikuje glavo in zmanjšuje tresljaje. Ergonomska, inovativna oblika zmanjšuje pritisk na glavo dojenčka in preprečuje njeno deformacijo. Zagotovo ste že slišali za zaležano glavico pri dojenčkih, da je dojenčke v zibelki potrebno obračati, paziti, da dojenčka ne nosimo vedno na isti roki …

Kaj sploh pomeni sindrom zaležene glavice? Plagiocephaly (zaležena glava), ki izhaja iz grške besede plagio, ki pomeni poševen, zvit in kephale (glava), opisuje asimetričnost lobanje. Plagiocefalija je več ravninska deformacija lobanje, ki se pojavi pred, med ali po porodu. Sindrom zaležane glavice je ena od deformacij lobanje, ki jo povzroča prehitro zapiranje lobanjskih šivov. Posledica zaležane glave je estetska nepravilnost, ki je lahko v kasnejših letih zelo moteča in povzroči psihološke probleme. V zelo redkih primerih pa lahko pride do utesnitve možganov. Lobanjski šivi se prehitro zaprejo, naredijo neraztegljivo komoro, v kateri možgani nimajo dovolj prostora za rast.

Ortopedski vzglavnik 2

Kako pogosto se pojavi sindrom zaležane glave?
Zaradi priporočil ameriške Akademije za pediatrijo, naj se dojenčke v postelje polaga na hrbet, da bi preprečili sindrom nenadne smrti, se je pojav zaležane glave močno povečal od leta 1992 iz eden na 300 otrok, na eden na 40 otrok. Takšna simetrija se pokaže največkrat v prvih 6 – 8 tednih starosti dojenčka. Asimetrije manjše od 1 cm se rešujejo s preventivnimi ukrepi nekje do 6 meseca starosti. V primeru, da se glava ne popravi sama od sebe do te starosti, bo takšna ostala za celo življenje. V primeru večjih asimetrij in ko dojenček napolni 4 mesece, se korekcija izvaja z uporabo čelade. Plagiocefalija pri dojenčkih mlajših od 6 mesecev se razvije v približno 10 % na zatilnem delu in 5 % na čelnem delu. Pogosteje se pojavi pri dečkih z desnostranskimi deformacijami.

Vzroki zaležane glave

Pred rojstvom:
– tesno okolje v maternici

Med rojstvom:
– dolg in težek porod
– velik otrok
– ozek medenični kanal

Po rojstvu:
– okrnjena mobilnost glave in sile, ki delujejo na mehko otroško glavico
– spanje na samo eni strani
– spanje samo na hrbtu
– tortikolis
– slabo sedenje in položaj v otroškem vozičku ali sedežu

Kaj lahko naredimo, da preprečimo sindrom zaležane glave?
Eden izmed učinkovitih pripomočkov je zagotovo ortopedski vzglavnik, ki oblikuje glavo in blaži tresljaje na sprehodih, da so ti za vašega dojenčka še bolj udobni in sproščeni. Vzglavnik Sofi je primeren za novorojenčka in dojenčka do 6 mesecev. Inovativna oblika vzglavnika zmanjšuje pritisk na glavo otroka in zmanjšuje tresljaje na sprehodu. To pomeni, da lahko vzglavnik uporabljate tako v posteljici kot na sprehodih in na igralni površini. Poseben pritrdilni pas pa omogoča, da vzglavnik uporabljate skupaj z blazino za dojenje Sofi.

Ortopedski vzglavnik 3

Ortopedski vzglavni za dojenčke Heddi je večja različica Sofi, saj ustreza velikost glavice 44 cm in več. Je registriran medicinski pripomoček, ki ga je zasnoval fizioterapevt in zagotavlja njegovo varno uporabo. Vzglavnik Heddi lahko uporabimo v posteljici, v vozičku in na igralni podlogi.

Pri uporabi vzglavnika se lokalni pritisk na otrokovo glavo zmanjša za do 400 %! Potrebujete nasvet pri izbiri vzglavnika? Z veseljem vam svetujemo. 

Kaj še lahko storite, da preprečite sindrom zaležane glavice?
– Prilagajate in obračate glavico dojenčka med spanjem,
– Obračate dojenčkovo glavo tudi čez dan, pazite kako obrača glavico med nošenjem, dojenjem, med igro …

Nakupovalna košarica
Prijavi se

Nimaš še računa?

Kot večina spletnih strani za izboljšanje vaše spletne izkušnje tudi mi uporabljamo piškotke. Če želite izvedeti več, lahko preberete našo politiko o varovanju osebnih podatkov tukaj.
5% POPUST
JACKPOT -15%
Gratis poštnina
Zavrti še enkrat!
10% POPUST
Gratis Mommy Scrunchies
5% POPUST
10% POPUST
5% POPUST
Zavrti še enkrat!
Izkoristi priložnost in osvoji nagrado!

Vnesi svoj e -poštni naslov in zavrti kolo. To je tvoja priložnost, da osvojiš neverjetne popuste!

Naša interna pravila:

  • Ena igra na uporabnika
  • Prevaranti bodo diskvalificirani.
Začnete vnašati tako, da vidite, objave, ki jih iščete.
Trgovina
0 Seznam želja
0 Košarica
Moj račun